Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pátek 27. ledna 2012

Boj o svobodný Internet pokračuje...

Ve středu jsem psal malý příspěvek o SOPA a cenzuře Internetu s malou radostí a pobídkou k neusnutí.

zdroj: diit.cz
I ti, co chtěli usnout, to velmi pravděpodobně nestihli, protože hned ve čtvrtek ČR spolu s dalšími státy EU podepsala dohodu ACTA. Součástí této dohody je mj.

"...i začlenění poskytovatele internetového připojení (ISP) do boje proti porušování autorských práv. Ten by tak měl povinnost odpojovat "piráty" od internetu..." [zdroj]

Jednání o této dohodě probíhala a probíhají tajně, navíc na konci roku 2011 byla dohoda schválena radou EU. Docela v tichosti. Byla totiž zařazena v "balíku" jednání o rybářství a rybolovu. [zdroj]

zdroj: memegenerator.net
Zákonodárci a mocnáři světa se o cenzuru Internetu pokoušejí už dlouho - viz můj příspěvek z roku 2009 Zachraňme svobodný Internet!, ve kterém píšu o tehdy projednávaném Telecoms Package týkající se možného odpojování Internetu.

V červnu 2011 se o to pokoušeli čeští poslanci, když cenzuru Internetu schovali v balíčku zákonů o loteriích - viz článek Další pokus o cenzuru Internetu.

No, a teď máme rok 2012 a SOPA a PIPA a ACTA a další. Kdo si myslí, že svoboda na Internetu je v demokratických zemích nedotknutelná, je asi blázen nebo ignorant.
Musíme se občansky zapojit - psát poslancům, dobře volit, podepisovat petice, demonstrovat... Není možné spoléhat na to, že to "nějak dopadne" - protože to velmi pravděpodobně bude znamenat cenzurovaný Internet.

Já nechci mít z Internetu mediální odpad typu televize - jednosměrně tlačené potrubí plné manipulativního odpadu. Proto také oceňuji aktivity skupin typu Anonymous (kteří např. napadli servery OSA, web české vlády i Evropského parlamentu), přestože ne ve všem s nima souhlasím.

--
McZ

2 komentáře :

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Toto by vás mohlo zajímat:
https://www.facebook.com/events/355943494427511/

já asi jdu
McZ

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Snaží se, snaží... Nejdřív zpoplatnit, pak cenzurovat - nebo naopak, no, víte, milí lidé, je nám to jedno, ale chceme oboje! Krásný vzkaz...
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/media-it/205950-zpoplatneny-a-regulovany-internet-cechu-se-snad-prilis-nedotkne/