Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

čtvrtek 13. června 2013

Pokud je cílem vlády zničit ekonomiku, je Kalousek proti Obamovi žabař

...čtu titulek zajímavého článku na cfoworld.cz [1]:
V posledních týdnech proběhly tiskem (dokonce i českým) diskuse o tom, jak se vyvíjí americká ekonomika a jaká je vlastně americká míra nezaměstnanosti. Vládní zdroje tvrdí, že ekonomika začala konečně generovat pracovní příležitosti a nezaměstnanost klesá. Druhá strana tyto údaje označuje za zmanipulované. I český čtenář možná narazil na komentář bývalého prezidenta General Electric a guru managementu Jacka Welche o tom, že „hoši z Chicaga (rozuměj Obama a jeho přátelé) upravují čísla“...
...Jádro problému spočívá v tom, že ukazatele nezaměstnanosti jsou příliš komplikované a je jich příliš mnoho. Každý si pak snadno najde takový ukazatel, který se mu hodí...
zdroj: cfoworld.cz (tam se odkazují na "Gallup")
Ano, o tom jsme se přesně učili ve statistice na VŠ, jak je třeba vybírat správné ukazatele a veličiny, a jak se to dá zneužívat. Škoda, že nějaký "úvod do statistiky ze sociologicko-etického hlediska" nemají všichni studenti. Přímé důsledky statistické mašinerie na politickou objednávku vidíme skoro každý den v tzv. "průzkumech veřejného mínění" - často manipulovaných.
...Nabízí se tedy otázka, proč rostoucí ekonomika nevytváří pracovní místa a proč nezabírají ani stimulační balíčky a kvantitativní uvolňování. Odpověď je jednoduchá. Selhal sektor malých a středních firem, který vytáhl Ameriku z každé recese v posledních šedesáti letech. Korporace – při všem respektu k jejich ekonomické výkonnosti – mají tendenci spíše racionalizovat svůj chod než vytvářet nová pracovní místa. To je něco, o čem psal už v osmdesátých letech minulého století Peter Drucker a tendence se od té doby ještě prohloubila (mimo jiné v důsledku exportu pracovních místo do Indii a Číny)... 
...Ale to není všechno. Podívejme, jaká další opatření současná vláda chystá, pokud Obama opět vyhraje volby. Pokud je mezi čtenáři tohoto článku někdo z ministerstva financí, může zde najít inspiraci, co všechno je možné ještě zdemolovat ...pokračování.

Ano, ano. Příznivci tzv. pravice často opírají svou argumentaci o to, jak je třeba hájit podnikatelský sektor, a jak potřebujeme podnikatele. Ano, to jistě, souhlasím. Příliš málo se ale mluví o tom, jak ve stejnou dobu vládní představitelé tzv. pravice podnikatelský sektor likvidují - na úkor nadnárodních gigantických korporací s pokřivenou morálkou a nečitelnými zájmy (viz třeba tu, nebo tunebo tu...)

A co teda ten Kalousek? Ti z vás, co si ještě neuvědomují, že Kalousek je bezpáteřní člověk sledující všemožné zájmy, jen ne zájmy občanů (ano, takoví lidé stále existují, a je jich dost - věřte/nevěřte), začněte možná zde článkem "(nejen) Kalousek a Nečas válí aneb vláda proti lidu", pokračovat pak můžete tu na článek "Forbes: Kalousek natrvalo zničil českou ekonomiku - Ohromující selhání programu škrtů české vlády" [2]:
...Nejenže se České republice nepodařilo znovu získat růst, o který přišla po ekonomickém pádu v roce 2009, ale po skromném a neukončeném oživení se hospodářství České republiky systematicky zmenšuje od třetího čtvrtletí roku 2011. České hospodářství utrpělo v rámci ekonomické deprese ještě vlastní vnitřní krizi, protože politické vedení českého státu dávalo silný důraz na snižování zadluženosti a na omezování výdajů a předpokládalo, že rozpočtové škrty jaksi záhadným způsobem povedou k ekonomickému růstu. Ve skutečnosti česká ekonomika uschla... 
zdroj: forbes.com
...Češi si samozřejmě smějí dělat, co chtějí, a jestliže chtějí být součástí EU a NATO a dávat důraz na politiku škrtů na úkor růstu, ať si to klidně dělají. Jenže jestliže "evropský experiment" a slavné "atlantické partnerství" začnou lidi drtivou většinou spojovat s ekonomickým propadem a utrpením, tyto záležitosti nakonec už tak populární nebudou. Není to ode mne zrovna původní myšlenka, ale v dobách, kdy země zažívají dlouhodobou hospodářskou stagnaci, dochází v těch zemích k špatným věcem. A jestliže nyní Česká republika upadla do trvalé recese, je jen otázkou času, kdy se tam začnou dít děsivé věci (jak se to už začalo dít v Maďarsku).
To chceme? Následovat Španělsko, Řecko, Maďarsko...? Dle průběhu a výsledku nedávných voleb to bohužel vypadá, že většina lidí to chce. Tedy vzhůru do ekonomické a sociální deprese!

(Pokud netušíte, co se děje v Maďarsku a (nejen) výše zmíněných zemích, zkuste si třeba občas na ulici u někoho koupit časopis Nový prostor - nejen, že tím podpoříte lidi, co to potřebují, ale taky se dočtete něco o reálném světě. Netřeba každý den studovat x různých deníků, aby člověk pochytil podstatnosti...)

A že spílat a nadávat umí každý a proč že teda nenapíšu, jak z toho ven? Ale vždyť to píšu pořád... stačí číst pozorně. Máme tu Vraťte nám stát, Ekologický právní servis, Rekonstrukci státu, Arniku, Duhu, Greenpeace, koncept Sociální trojčlennosti, Wikileaks, Zaostřeno na korupci, NapisteJim.cz ... a stovky dalších a dalších pák. Kolik z nich jste podpořili vy? Nebo vám raději vyhovuje koncept "Jak si zamilovat systém a být spokojený"?


Zdroje a reference:
[1] http://cfoworld.cz/evropa-a-svet/pokud-je-cilem-vlady-znicit-ekonomiku-je-kalousek-proti-obamovi-zabar-1969
[2] http://www.blisty.cz/art/68729.html (originál EN zde: http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2013/05/30/the-stunning-failure-of-the-czech-republics-austerity-experiment/)

Žádné komentáře :