Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

neděle 23. března 2014

Richard Stallman + svoboda, Snowden, Assange, NSA, Patriot act, šmírování, Facebook, free software, mobilní telefony, kreditní karty...

Toto video by vám mohlo pomoci otevřít dveře do zajímavých prostorů, pokud už se v nich tedy neorientujete. Richard Stallman, zakladatel FSF, otec GNU (tím se myslí v podstatě to, čemu většina z vás říká nesprávně "linux") a čilý aktivista, v něm společně s redaktorkou mluví o spoustě aktuálních témat týkajících se svobody (naší velmi ohrožené svobody):
  • Snowden, Assange, NSA, Wikileaks, Patriot act,
  • šmírování a ochrana soukromí obecně,
  • facebook a sociální sítě (proč ne),
  • free software, GNU/Linux (proč ano),
  • jak je to s mobilními telefony a kreditními kartami (proč ne)...

V rozhovoru se rozbíhá dlouhá řada témat, do kterých se můžete dále ponořit (a já vám to tímto doporučuji). Stallman má, mimochodem, též velmi obsáhlý a zajímavý osobní web, kde se věnuje i dalším tématům.
https://www.youtube.com/watch?v=SUJtMlEwd6Q
"Freedom is more important than innovation"... Za mě samozřejmě souhlas... Co vy na to? Pro mě to např. znamená posílení mé už tak celkem silné tendence opustit mou milovanou GNU/linux distribuci Xubuntu, a přejít na plně/skutečně svobodný operační systém... To bude na mém hardware s nvidiou bolet :(

PS: video je na YT k dispozici i ve formátu webm, tedy přehratelné i bez zlého Adobe Flash (o tom jindy v některém z mých dalších "proč...")

Žádné komentáře :