Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

úterý 29. července 2014

Bonduelle potvrdila, že nepoužívá GMO kukuřici

Během svého EVS pobytu v Galicii (Španělsko) jsem psal společnosti Bonduelle, jak že se staví k GMO:
Hello,

I have a question in a serious issue of using GMO [1]. I live in Spain and I am buying Bonduelle Corn (maíz) [2] because there is explicitly written: "Maíz dulce sin O.G.M." [3] - I am against GMO and I am willing to know what is the approach of Bonduelle company to GMO - will you maintain product like this without GMO? Or are you more likely to shift to start using them?

If you are not using them, how can we (consumers) know? Are you doing some audits or something? I mean is it just written on the wrapping or you have some proof?

Thank you very much
McZ

[1] genetically modified organisms - http://en.wikipedia.org/wiki/Gmo
[2] https://m1.boxula.com/9447/bonduelle-maiz-dulce_l1.jpg
[3] organismos geneticalmente modificados 
zdroj: vlastní fotka
Zde je odpověď (nechce se mi to překládat, ale můžete využít třeba Google translator):
Buenas tardes,

los productos comercializados por Bonduelle, incluidos los ingredientes, no contienen ningún derivado de OGM, de acuerdo a la normativa europea.

En lo concerniente al maíz, las variedades de maíz dulce no tienen nada que ver con el maíz proteaginoso para la alimentación animal o el maíz destinado a la producción de almidón.

Para la producción de maíz dulce se ha puesto en marcha un procedimiento de trazabilidad:

1.- Auditorías de los proveedores de semillas
2.- Control de los lotes de semillas antes de la siembra
3.- Seguimiento completo del cultivo
4.- Verificación de la cosecha y de la fabricación
5.- Control del producto antes de su comercialización

Por otra parte en nuestras fábricas se realizan auditorías de calidad internas y externas (oficiales y por parte de nuestros grandes clientes)

En todos estos procesos se verifica la ausencia de OGM.

Estoy a su disposición para cualquier consulta o aclaración.

Un cordial saludo,​

Nuria Abad
Bonduelle Ibérica SAU
Assistante Direction Générale
Tél: +34 916 586 153
Ve zkratce: "výrobky prodávané Bonduelle, včetně přísad, neobsahují žádné deriváty GMO, v souladu s evropskými normami."

Tedy dobrou chuť!

Mimochodem, už jste podpořili semennou banku?
http://crysmanovo.blogspot.com.es/2014/07/proc-podporit-zemedelsky-e-bay.html

úterý 22. července 2014

Všichni jsme nepozorní - mnohem více než si pravděpodobně myslíte

Myslíte si, že je možné kontrolovat něčí pozornost? Mrkněte na následující TED video "The art of misdirection":
TED: The art of misdirection (Apollo Robbins)



Připomíná mi to něco z Derrena Browna a taky slavný (možná ho znáte) Wisemanův karetní trik se změnou barvy balíčku:


Jak říká Apollo:
"Attention is a powerful thing. Like I said, it shapes your reality. So, I guess I'd like to pose that question to you. If you could control somebody's attention, what would you do with it?"
neboli
"Pozornost je mocná věc. Jak jsem řekl, utváří vaši realitu. Takže myslím, že bych vám rád položil tuto otázku. Kdybyste mohli ovládat něčí pozornost, co byste s ní dělali?"

Proč o tom píšu?

Co si to zasadit třeba do tohoto kontextu?
Atd. atd. - obecně do kontextu většinového obsahu tohoto blogu? Politika-korupce, energetika-ekologie, konspirace, cenzura-manipulace, šmírování ...

pátek 18. července 2014

Hudba, kterou hrají stromy aneb dřevěný vinyl v akci

Minulý měsíc jsem na serveru Sebeřízení.cz narazil na velmi zajímavý příspěvek o vinylech ze stromů. Cituji:
Napadlo vás někdy, že by letokruhy stromů mohly sloužit jako zvuková stopa? Jinými slovy, že by bylo možné umístit řez stromu na gramofon a hrát z něj hudbu jako z dlouhohrající desky? Bartholomäuse Traubecka to napadlo a vytvořil elektronický hudební překladač, díky kterému mohlo vzniknout sedm experimentálních nahrávek z různých rakouských stromů. Každý strom má svůj osobitý originální zvuk díky měnícím se charakteristikám letokruhů, své pevnosti, tloušťce a rychlosti růstu...
Dále přikládají toto video:
YEARS from Bartholomäus Traubeck on Vimeo.

Já si dovolím upozornit i na blízce související:
http://vimeo.com/35892437

Vzhledem k oběma videím, jejich popisu a komentářů pod nimi to opravdu nevypadá jako fake... Spojení technologie a přírody vytvářející harmonii - přišlo mi zajímavé se o tom s vámi podělit, abych po čase opět přinesl i něco jiného než politiku, ekologii, korupci a další těžká témata...


Zdroj: "Poslechněte si hudbu, kterou hrají stromy", seberizeni.cz

středa 16. července 2014

O nerovném volebním právu a nezájmu lidí, crysmanova transformace

Před cca měsícem a půl jsem vypustil do éteru článek '"Nemáte právo volit" aneb jak se mám cítit "evropanem", když nemůžu bez obstrukcí volit do EP?' Nyní si dovoluji připojit komentář.

ČR má cca 10,5 milionu obyvatel. Z toho je cca 8,5 milionu voličů [1]. V článku uvedená petice za rovné volební právo [7], proti které kdybyste chtěli něco namítnout (=nepodpořit), tak zřejmě budete muset být z jiné planety, má k dnešnímu datu bídných 370 podpisů. To znamená, že rovné volební právo zajímá jen 0,004% (čtyři tisíciny procenta) lidí (!) Resp. tato petice zajímá jen tolik lidí, abych byl přesný. Proč tak málo? Nevím, každopádně myslím, že to (a nejen toto) vypovídá něco velmi smutného o naší zemi. Myslím, že brzy na tom budeme podobně špatně jako Itálie [2], a možná ještě hůře...

Jasně, máme horší problémy než nějaké eurovolby, nicméně, přijde mi velmi smutné, když lidem nevadí evidentně špatné zákony, resp. když s tím nehodlají nic dělat (protože řadě lidí sice špatné zákony vadí, jen s tím prostě nehodlají nic dělat - byť jde o aktivitu tak nenáročnou, jako strávit 5 minut u krátké petice o 200 slovech)... Já to chápu, "z cizího krev neteče", "košile bližší než kabát" a "nehas, co tě nepálí" aneb "mám svých starostí dost" nebo "měli bychom raději obrátit svou pozornost dovnitř, na sebe", popř. "každý nemá čas/kapacitu zajímat se o politiku"... +dopln-si-svuj-oblibeny/osobni-duvod...
zdroj: rockdonia.deviantart.com
No, dobře, samozřejmě každý má právo žít si, jak se mu zachce (dokud neubližuje jiným)... Ne, neexistuje žádná povinnost "zajímat se o věci"... proč ale tolik lidí ze škatulek výše tráví tolik času např. na sociálních sítích [3]? Nebo ve virtuálních světech her [4a] [4b]? Co tam dělají? Já vím, co tam dělají, taky jsem to dělal, a má to i pozitivní efekty [4c]... Každopádně, lidi vykazující takové chování, kdy se najdou v jednom z rčení výše, nepodpoří petici, a zároveň ale žijí významnou část dnů na sociálních sítích nebo ve virtuálním světě her či u sledování televize, se podle mě chovají nelogicky, nekonzistentně, a hlavně neobčansky. Já to chápu. Co nechápu je, že v takovém chování pokračují i poté, co je někdo informuje, co se dozvědí věci, co si přečtou... poté, co zhlédnou... Proč?

Holt zdá se, že "komu není rady, tomu není pomoci". Asi se s tím budu muset konečně smířit, jako to udělal např. Jarda Dušek [5]. Já budu mít lehčí život, a vám nebudou chodit otravné aktivistické e-maily. A možná, že se to doopravdy všechno zlepší tak nějak "samo"... Díky vám všem, homo sapiens, za tuto lekci. (To není ironie). Díky patří také Anette za podnětný hovor a včerejší den. Je možné, že má éra aktivistických e-mailů končí, dost možná i blogování o problémech světa... Myslím, že jsem připraven vyrazit na cestu [6]...

Díky
S pozdravem
McZ

Odkazy:
[1] http://www.volby.cz/pls/ps2013/ps2?xjazyk=CZ
[2] http://www.imdb.com/title/tt2315588/
[3] http://mashable.com/2012/11/28/social-media-time/
[4a] http://www.nielsen.com/us/en/insights/news/2014/multi-platform-gaming-for-the-win.html
[4b] http://bgr.com/2014/05/14/time-spent-playing-video-games/
[4c] http://www.ted.com/conversations/44/we_spend_3_billion_hours_a_wee.html
[5] http://www.youtube.com/watch?v=Ctg28D2zh6A#t=6132
[6] http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatojakubsk%C3%A1_cesta
[7] http://www.zeleni.cz/peticeep/

úterý 15. července 2014

Proč LEGO začíná být zlé? A co s tím má společného SHELL?

Zdá se, že ropná společnost Shell (s-hell) a hračkářský gigant LEGO umně navazují na rozvíjející se tradici v umění doublethinku.

Klíčová slova: ropa, Shell, peníze, marketing, Arktida.

Cituji greenpeace.cz:
Představte si, že je vám osm let a malujete obrázek Arktidy. Nejsou tam žádné ropné plošiny, obří lodě a ani politici, co se o ni hádají.
Je to jen nekonečné moře a jiskřivý led, který obývají úžasná zvířata a domorodci zvyklí na drsné severské klima, občas sem zavítají stateční badatelé. Arktida je čarovné místo lákající k objevným výpravám a nespoutanému snění.
Aspoň takhle to LEGO podává dětem. Jeho nová arktická stavebnice přináší magický svět za severním polárním kruhem do dětských pokojů. Pomáhá dětem Arktidu poznat a vybudovat si k tomuto místu vztah.
Ale LEGO dětem nevypráví celý příběh. Zamlčuje jim, jak pomáhá Shellu toto krásné a křehké místo ničit. LEGO uzavřelo se Shellem smlouvu...
[1]
zdroj: twitter.com/GreenpeaceCzech
 
Vyzvěte LEGO, aby přestalo čistit Shellu pověst! Petice zde.

Přehledná hezká publikace o problému (v angličtině) zde:

Osobně bojkotuju (tzn. žádné pohonné hmoty ani jiné produkty s jejich logem) Shell už nějakých 5 let či kolik. Proč? Namátkou třeba jen zde:
Upřímně doufám, že LEGO změní svou strategii a spolupráci se SHELLem, protože na LEGU jsem vyrůstal, mám ho rád, a přijde mi škoda, když si takto LEGO koleduje o bojkot, zvláště když se jinak celkem rozumně snaží...

Everything is awesome when you're living on a dream:



Zdroje a odkazy:
[1] http://www.greenpeace.org/czech/cz/blogy/Zmena-klimatu-a-energetika/lego-je-cas-rict-shellu-ne/blog/49777/

pátek 11. července 2014

Proč podpořit "zemědělský e-bay", semínkový trh, zastavit Monsanto & co.

Protože myslím, že to je správná cesta, resp. dobrá varianta, dobrý nástroj, jak čelit diktátu a nadnárodním korporacím (a nejen to)... Více viz níže. Pro hlubší kontext viz např. články se štítkem Monsanto.
zdroj: avaaz.org
Podpořte zde:
https://secure.avaaz.org/en/seed_exchange_nd_loc/

úterý 8. července 2014

Proč se vláda snaží likvidovat lesní mateřské školky?

Přišel mi dnes e-mail v naléhavé věci.

---------- Původní zpráva ----------
...
Předmět: Podpořte prosím petici za změnu zákona o dětských skupinách

Ahoj,
pokud nejste někde v divočině, udělejte si prosím čas na tuto petici a souhlasíte-li, podepište prosím.
Nemáme moc času, zákon bude v senátu projednáván už 23.7.!
Více o problému, který asi nejcitelněji postihne lesní MŠ a rodinná centra (ale nejen je):
http://www.lesnims.cz/aktuality/prijde-2500-deti-o-misto-v-lesni-skolce-kvuli-detskym-skupinam

petice zde:
http://www.e-petice.cz/petitions/zachovejme-lesni-materske-skolky-.html

Díky za váš čas
...
zdroj původní obrázek: wikimedia.org
úpravy crysman

Odpověděl jsem takto:
Aha, takže nejprve to v roce 2012 zkoušeli s novodobým nevolnictvím - viz DONEZ a další obskurnosti:
http://www.socsol.cz/2012/domaci/drabkovy-reformy-%E2%80%93-cesta-k%C2%A0nevolnictvi

Ze začátku tohoto roku to na nás vybalili s NOZ a změnou SJM:
http://www.blisty.cz/art/71785.html
 
Nehledě na dlouhodobý humbuk kolem domácích porodů a perzekuováním porodních asistentek:
http://zpravy.idnes.cz/odsoudili-me-k-bezdomovectvi-rika-o-trestu-za-domaci-porod-konigsmarkova-1qy-/domaci.aspx?c=A110929_173033_domaci_hv

Nehledě na celý další bídný stav naší skoro demokracie a společnosti dobře demonstrovaný např. loňskou Klausovou legalizací trestné činnosti:
http://crysmanovo.blogspot.com.es/2013/01/otevreny-dopis-proc-ceska-republika.html

No...

A teď zase toto - zřejmě nějaká systematická likvidace rodiny a svobody (?!)

Podepsáno. Díky moc za odkazy a info!
McZ


Odpověď na otázku v titulku nechť si každý najde sám... Co na to celé vy? Podepíšete?

úterý 1. července 2014

Proč nepoužívám (Adobe) Flash, možné náhrady, alternativa?

Flash je zlý. Mnoho lidí to ví, ale řádově mnohem více lidí ne. Tu na Wiki si můžete osvěžit, co je to (Adobe) Flash, a níže si povíme něco o tom, proč je zlý, proč ho nepoužívám, a proč byste eventuálně nemuseli ani vy.

Adobe flash jsem ze svého systému odinstaloval nadobro někdy před více než půl rokem. Předtím jsem ho střídavě měl, střídavě ne - a to sice kvůli problémům s přehráváním videí na většině serverů. Tento důvod s příchodem HTML5 pominul, a tak se nyní můžete i vy osvobodit od kdysi mocného flashe.


Proč ne Adobe Flash?

  1. Protože ač není komerční, je to proprietární software.
    Tzn. je sice zdarma, ale není otevřený, spravuje ho jedna konkrétní firma a může si s ním tedy dělat, co se jí (ne)zachce a kdy se jí (ne)zachce.
  2. Protože v minulosti obsahoval řadu závažných bezpečnostních chyb. Vzhledem k bodu jedna je zřejmé, že náchylnost k chybám a exploitům bude vždy pravděpodobně  vyšší než u svobodného software či open source, a doba jejich opravy (v tomto případě reakce Adobe) delší.
  3. Protože některé bezpečnostní chyby nebyly/nejsou(?) vlastně ani tak chyby, jako spíše vlastnosti - tedy účelově implementovány. Viz např. zde.
  4. Flash je (vždy byl) vysoce hardwarově náročný - tzn. nejen že starší stroje např. prostě nepřehrajou plynule video, ale mj. vám běžící flash taky rychle vysaje baterku.
  5. Protože ho pravděpodobně stejně nepotřebujete - viz dále.
  6. Příjemným bonusem pak je nezobrazování části otravných reklam, a tudíž celkově rychlejší prohlížení.

Nemám rád Apple. Z mnoha důvodů (viz např. zde - paradoxně podobných důvodů jako proč ne flash), nicméně, zde velmi hezky uvádějí jejich důvody, proč je Adobe Flash zlý:
https://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/ ("Thoughts on Flash")

Pokud se vám nechce trávit mnoho času čtením, zde je velmi dobré krátké shrnutí:
http://www.quickonlinetips.com/archives/2010/05/why-no-flash-on-apple-iphone-ipod-ipad/ ("Steve Jobs: Why Apple Does Not Allow Flash on iPhones, iPods, iPads")

Pro hlubší kontext pak viz např. zde:

Jaká je ale alternativa/náhrada za flash?

Předně, pokud nehrajete na webu hry či nepoužíváte podobně spacializované záležitosti (vytváření slideshow z fotek atp., editace fotek online atp.), tak flash - až na výjimky - nepotřebujete! Jakto?
  1. Videa na většině serverů (Stream, Youtube, Vimeo...) už jedou v HTML5, tedy na bázi otevřeného WebM formátu. Nemluvím tu o výjimkách, kde byste flash nepotřebovali. Naopak, výjimkami jsou servery, kde ještě flash potřebujete - dokonce i porno už se pouští v HTML5. Streaming ČT je sice stále ještě pozadu, nicméně mi už brzkou podporu přislíbili, cituji:
    Vážený pane Zahradníku,

    děkujeme za Váš zájem o vysílání České televize, kterého si velmi vážíme.

    Česká televize již delší dobu testuje HTML5 a v současnou chvíli je k dispozici pro zařízení s iOS. Postupné zavedení na ostatní platformy, včetně GNU/Linux, plánujeme. Do této doby doporučujeme používat alespoň alternativy k Adobe Flash Player, které jsou ve většině distribucí k dispozici a pod kterými by mělo iVysílání fungovat.
    http://proc.linux.cz/ekvivalenty.html

    Budeme rádi, když se s důvěrou opět obrátíte na Divácké centrum České televize.
    ..._podpisy_atp_vyjmuto_
  2. Nově dokonce nepotřebujete flash ani pro Google street view (poměrně náročná webová aplikace).
  3. Nahrávat ("upload") soubory někam se dříve taky často dělalo přes flash, (nejen) díky HTML5 už ale od této obskurní praxe naprostá většina serverů upustila.
  4. Moderní kombinace HTML5 + Javascript, popř. specializovaný plugin, obecně umožňuje na webu implementovat i složité aplikace bez flashe - viz Google Docs/Drive - online kancelář ("Excel a Word vždy po ruce"), Maps a Street view (prozkoumejte svět - dokonce i jeho jednotlivé ulice), Hangouts (nebo snad ještě pořád používáte zlý Skype?)
  5. Pokud narazíte na server, kde video (ve flashi) nejede, a opravdu potřebujete náhradu, zkuste link výše (bod 1), co mi poslali z ČT, najdete tam řadu možností. Stejně tak ve výše uvedeném článku Play Videos Without Using Flash.

Pokud hrajete ve flashi hry atp., tak máte smůlu a i nadále si ho budete muset nechat - tedy pokud se nerozhodnete s hraním flashovek přestat, což by taky nemusela být úvaha/rozhodnutí k zahození ;)

PS: Tak jsem taky nakonec dospěl, Pjöter... Ostatně, o GNU jsi mi taky tehdy vyprávěl ty... Jsem rád, že se myšlenky šíří, díky za jejich semínka! ;)

EDIT 2014-07-04, 23:01:
V komentářích se řeší, proč že mi tak vadí facebook/Skype a přitom používám Google. To je samozřejmě správná námitka. Námitky a moje reakce viz komentáře k příspěvku.