Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pondělí 28. března 2016

Jak kupovat zodpovědně vejce (nejen) o Velikonocích

Dnes je pomlázka. Tradiční žilu, jak říkáme u rodičů na Slovácku, jsem upletl včera večer z vrbového proutí, které jsem našel, už uříznuté, pohozené u potůčku během víkendového výletu (+1 za dostání 3R principu).

Během něžného šlahání kamarádky, aby zdráva byla, jsem spontánně začal klasickou "hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný..." - a tam jsem skončil a dořekl "abys byla zdravá!" Žádné vejce nechci, protože mám strach o jeho původ.

Jak víte z loňského článku, klecová vejce nekupuju: O Velikonocích, vejcích, koncentračních táborech a manipulaci aneb proč nikdy nekupuju klecová vejce [1].

Prosím, nekupujte klecová vejce ani vy (natištěný kód 3) (jak poznám původ vejce?) [2]. Způsobujete utrpení a škodíte životu. Jasně, máme v EU od ledna 2013 "obohacené klece" - víte ale, co to je? Víte co to je to "nadstandardní vybavení", které se tím slepicím dostane? To znamená méně projevů kanibalismu, méně stresu a méně utlačování. Nezlobte se, ale to je poněkud málo. Slepice je zvíře, živý tvor, který si také zaslouží žít důstojný život, stejně jako vy, vaše dítě nebo domácí mazlíček.
zdroj: http://www.antena-lipnik.cz/
Pokud můžete, nekupujte ani halová vejce (natištěný kód 2), pořád je to zlo [1].

Snažte se kupovat vejce s označením 1 nebo 0 (volný/Bio chov), nebo si shánějte vejce od drobných chovatelů, kteří se o slepice dobře starají a poskytují jim přívětivé podmínky k životu.

 Tady v Brně, kde žiju, je to celkem snadné, máte široké možnosti:
  1. Bio banka pod Brontosaurem aspol. přímo v centru
  2. Čočkův Biojarmark u kina Art
  3. Bedýnkové rozvozy, jako např. Bedýnky Brno (nemám vyzkoušeno osobně)
  4. Jakákoliv prodejna se zdravou výživou či Bio produkty - třeba na Lidické, Orlí... viz třeba tato Mapa bioprodejen.
  5. Čtěte články jako třeba tento: Kde nakoupit nejlevněji BIO? [4] - dozvíte se více.
Věřím, že podobné možnosti existují všude, stačí se jen ptát. Ve večerkách kolem našeho bydliště se tu a tam zeptám - ne že by se kdy něco změnilo, ale kdo ví, třeba když se budu ptát dost dlouho, tak se něco změní...

A že "...to je drahé..."? Není. Bio vejce drahá jsou, ano, byť nepř. v Německu ne - třeba se dočkáme i u nás (?) Osobně to řeším tak, že vajec kupuju méně. Tím pádem si můžu dovolit dražší vejce, v součtu jsem nastejno. Pokud chcete své nákupní jednání řídit jen podle ceny, tak to není dobře. Ani pro vás, ani pro nás ostatní.

Na vesnici zase naopak spíše narazíte na souseda-netyrana. Tyranským malopěstitelům ("výběh" na beton atp.) se vyhněte.

Tučná výzva ("prosím, nekupujte klecová vejce") platí i mimo Velikonoce, protože s nimi souvisí jen okrajově. Díky všem, co se rozhodnou snížit utrpení na této planetě!
zdroj: miraword.com
Pro ty z vás, co se zajímají i o maso, situace je podobná. Mimo tipy pro Brno výše můžete zkusit třeba Bio farmu Sasov [3] - osobně jsem tam byl na exkurzi, pan Sklenář je člověk na svém místě, doporučuji.


Odkazy a reference:
[1] http://crysmanovo.blogspot.cz/2015/04/o-velikonocich-vejcich-koncentracnich.html
[2] http://www.slepicevnouzi.cz/chci-pomoci/chci-pomoci-jinak/pri-nakupovani/
[3] http://biofarma.cz/
[4] http://probuzeni.blogspot.cz/2011/01/kde-nakoupit-nejlevneji-bio.html

Žádné komentáře :