Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

čtvrtek 4. dubna 2013

Proč končím na facebooku, resp. proč skončit na fb?!

Tento měsíc konečně (chci to udělat už dlouho) ruším svůj účet na facebooku. Narozdíl od minulého planého poplachu, teď je to snad už definitivní. Trvalo to tak dlouho, neb jsem se snažil nějakým způsobem (za pomoci maker) zautomatizovat zametání své facebookové stopy - tedy zpráv, fotek, komentářů, tagů, událostí... atd. - před tím, než požádám o zrušení účtu.

zdroj: gizmodo.com
Nakonec se mi přes makra podařilo jen odstranit všechny konverzace, zbytek jsem musel třídit ručně. Pořád tam něco zbylo, ale nevím, zda se mi chce to čistit zcela - z časových důvodů.

Proč to dělám? A proč NE facebboku?

To je velmi jednoduché:
  1. http://www.root.cz/clanky/deset-duvodu-proc-odejit-z-facebooku/
  2. http://magazin.stahuj.centrum.cz/10-duvodu-proc-opustit-facebook/
  3. http://www.lupa.cz/clanky/proc-nepouzivam-facebook/
  4. http://jak-na-to.eu/5-duvodu-proc-nepouzivat-facebook/
  5. atd. atd. - použijte svůj oblíbený vyhledávač (DuckDuckGo?)
V angličtině viz třeba zde:
Celá věc má samozřejmě i širší kontext:
Možná si řada z vás neuvědomuje, jak je v dnešní době za pomoci agregace dat z různých sociálních sítí (facebook, Twitter, Google+, MySpace...) jednoduché např. předpovědět, kdy je nejlepší čas vás vykrást. Není divu, že o takový software typu Riot (viz odkaz v předchozí větě) má zájem (nejen) FBI a vláda USA, jak píše např. Guardian.

V celkovém kontextu (viz odkazy všude kolem) nelze nesouhlasit s Richardem Stallmanem, když říká: "...We're heading for a total disaster..."

Pokud vás nic z tohoto neodradí (?!), tak alespoň zvažte přijetí některých opatření na minimalizaci škod na vašem soukromí. Osobně již zhruba přes rok:

  1. Zásadně neotevírám facebook v klasickém režimu prohlížeče, nýbrž výhradně v režimu "anonymního prohlížení" (Firefox) či "incognito módu" (Chromium) - podobné funkce má každý moderní prohlížeč ve výchozím nastavení - netřeba nic doinstalovávat ani nastavovat.
  2. Když někdo na mém počítači náhodou facebook otevře v neanonymním okně, ihned mažu cookies a veškerou uloženou cache (už neotevře, neb facebook úspěšně blokuju klasickým hosts whitehackem, stejně jako novinky.cz).
  3. Nezapomeňte totiž, že facebook (a zdaleka nejen on) vás špehuje, i když nejste přihlášeni.
  4. Zásadně neotevírám zároveň facebook a služby Google (typicky Google docs či tento blog) v jednom prohlížeči, byť běží v incognito režimu.
  5. Nepoužívám primárně Google vyhledávač (od prosince 2012), přešel jsem na DuckDuckGo - o tom ale samostatný článek někdy příště...
Pokračování tohoto článku viz zde: Proč byste měli i vy skoncovat s facebookem